Καλοκαίρι και τεχνολογία


Καλοκαίρι και τεχνολογία
Βρισκόμαστε στο μέσο του καλοκαιριού και η θερμοκρασία είναι αρκετά υψηλή. Ωστόσο δεν είμαστε μόνο εμείς που ζεσταινόμαστε αλλά και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές μας (σταθεροί και φορητοί), τα κινητά μας και γενικότερα όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές μας. Θα ήταν σώφρον όταν δεν τις χρησιμοποιούμε να τις απενεργοποιούμε. Σε ότι αφορά τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές θα μπορούσαμε να τους θέσουμε σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας ή αδρανοποίησης ή αγγλιστί Sleep mode.  Έκτος του ότι εξοικονομούμε ρεύμα, προστατεύουμε τις συσκευές μας από τις γνωστές καλοκαιρινές διακοπές ρεύματος και γλιτώνουμε από ενδεχόμενα προβλήματα λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας.
Όταν πάμε στη θάλασσα για να δροσιστούμε όλοι έχουμε μαζί μας το κινητό το οποίο και δεν θα θέλαμε να χαλάσει καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου το κινητό μας μετά από ένα δροσερό μπανάκι στην θάλασσα αρχίζει να αναβοσβήνει και γενικότερα να παίρνει τον δρόμο για την ανακύκλωση. Θα πρέπει λοιπόν να μην πιάνουμε τα κινητά μας με βρεγμένα χέρια, να μην τα αφήνουμε στην άμμο και εκτεθειμένα στον ήλιο γιατί οι ζημιές μπορεί να είναι ανεπανόρθωτες. Προστατεύουμε για να έχουμε λοιπόν. 

Οι ληστές παραμονεύουν στα Κοινωνικά δίκτυα
Δεν είναι μόνο η τεχνολογία που εξελίσσεται. Παράλληλα με αυτή εξελίσσονται και οι μέθοδοι που δρουν οι ληστές. Πριν χρόνια οι ληστές παραμόνευαν έξω από το σπίτι που επρόκειτο να ληστέψουν να δουν πότε οι ιδιοκτήτες θα φόρτωναν τα μπαγκάζια τους για τις καλοκαιρινές του διακοπές και έπειτα να δράσουν ανενόχλητα. Σήμερα οι hi-tech ληστές δεν ξεροσταλιάζουν έξω από τα σπίτια των υποψήφιων θυμάτων τους αλλά παρακολουθούν τα κοινωνικά δίκτυα της οικογένειας όπου τα μέλη της οικογενείας  αναρτούν σχόλια  και φωτογραφίες από τις διακοπές τους.
Ο προϊστάμενος του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μάνος Σφακιανάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Weekend» έκανε λόγο για την νέα αυτή μέθοδο που χρησιμοποιούν οι ληστές και επέστησε για ακόμη μια φορά την προσοχή στους χρήστες των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης για τις πληροφορίες που αναρτούν στις σελίδες που διατηρούν σε αυτά.  Είναι λοιπόν κυριολεκτικά στα χέρια μας να τους «ανοίξομε» ή όχι τα σπίτι μας …
Καλοκαίρι και κοινωνικά δίκτυα
Το καλοκαίρι που τα φλερτ και οι εφήμερες σχέσεις είναι στο ζενίθ και τα πάρτι γίνονται το ένα μετά το άλλο ανεβαίνουν φωτογραφίες και σχόλια στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης με το τσουβάλι. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι για πολλά από αυτά θα το μετανιώσουμε όταν ο υδράργυρος αρχίσει να πέφτει.
Οπότε καλό θα ήταν να χαρούμε τις διακοπές μας …..μακριά από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. Facebook, Twitter κ.α.).  


Ντάνης, Γ.  «Καλοκαίρι και τεχνολογία» Εφημ. Θεσπρωτών … Διαβούλευση 93 (Ηγουμενίτσα), 16/07/2012, σελ. 10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου