Κόμμα Πειρατών τώρα και στην Ελλάδα …

Μέσα στην κρίση που βιώνουμε, οικονομική και πολιτική, σαλπάρουν στα εγχώρια,  ταραγμένα νερά οι Έλληνες “πειρατές” της πολιτικής.
Για να τους γνωρίσουμε καλύτερα ο  κ. Ανέστης Σαμουρκασίδης, υπεύθυνος επικοινωνίας του Κόμματος  Πειρατών  Ελλάδας, απάντησε διαδικτυακά, στις ακόλουθες ερωτήσεις.
-------
  • Πως ξεκίνησε όλο αυτό στην Ελλάδα και ποια είναι η σχέση σας με τα κόμματα πειρατών του εξωτερικού ?
Στην Ελλάδα υπήρξε μια πρώτη ομάδα, η οποία τον Απρίλιο του 2009 μαζεύτηκε γύρω από το pirateparty.gr αλλά οι πρόωρες εκλογές πάγωσαν την όλη προσπάθεια. Το site pirateparty.gr έμεινε ανενεργό μέχρι το Σεπτέμβριο του 2011 οπότε και μαζευτήκαμε αρκετοί ενδιαφερόμενοι από το internet και γίναμε μια ενιαία ομάδα μαζί με αυτούς που είχαν μείνει από την αρχική.  Βρεθήκαμε ηλεκτρονικά πρώτα και μετά σε δύο συναντήσεις στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και αποφασίσαμε να  προχωρήσουμε με το κόμμα των πειρατών στην Ελλάδα. Τρεις από εμάς βρεθήκαμε στο Offenbach σε ένα συνέδριο που είχε ταυτόχρονα το γερμανικό κόμμα πειρατών και το Pirate Parties international, μιλήσαμε με συναδέλφους μας από τις άλλες χώρες, πήραμε γνώμες, απόψεις, σκέψεις πάνω σε τι πρέπει να προσέξουμε στη λειτουργία ενός νέου κόμματος με βάση και τη δικιά τους εμπειρία. Συνολικά έχουμε καλές σχέσεις με τα κόμματα πειρατών του εξωτερικού. Μοιραζόμαστε κάποιες ιδέες όμως έχουμε σε κάποια θέματα σε κάθε χώρα διαφοροποιήσεις. Η διαφοροποίηση της Ελλάδας ας πούμε είναι ότι έχει κεφάλαιο για την οικονομία και ότι τονίζει λίγο παραπάνω το θέμα της άμεσης δημοκρατίας.
  • Τι είναι αυτό που πρεσβεύετε ? 
Με μία λέξη, μας ενδιαφέρει να υπάρχει ένα όσο πιο διαφανές δημόσιο γίνεται, μέσα στο οποίο θα ζουν  όσο πιο αδιαφανή πρόσωπα. Αυτό είναι όσο πιο περιεκτικά μπορώ να το πω η κεντρική αρχή του κόμματος των πειρατών. Από εκεί και πέρα μας ενδιαφέρει η άμεση δημοκρατία και μάλιστα στην ψηφιακή εκδοχή της. Όπως είπαμε η διαφάνεια της δημόσιας διοίκησης. Ο σαφής και πλήρης διαχωρισμός των εξουσιών γιατί έχουμε θέματα στην Ελλάδα με αυτό το ζήτημα. Σίγουρα ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωή που είναι στον αρχικό κύκλο των ιδεών των πειρατών μαζί με τα θέματα της μεταρρύθμισης της νομοθεσίας του copyright, την αλλαγή στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις πατέντες, γιατί μας οδηγούν σε ακριβά φάρμακα, μας οδηγούν στο να κατοχυρώνονται ως πατέντες τα DNA ζωντανών οργανισμών, κάτι που σύμφωνα με εμάς δεν πρέπει να υπάρχει. Συνολικά υπάρχουν 22 αρχές μας τις οποίες μπορεί κάποιος να δει στο site μας αναλυτικά.
  • Γιατί να σας ψηφίσει κάποιος ?
Πρώτα από όλα για να υποστηρίξει ένα κόμμα στο οποίο όλες οι αποφάσεις  παίρνονται από τα μέλη, αφού δεν έχει πρόεδρο, έχει  επταμελή διοικούσα επιτροπή. Όλη η εξουσία βρίσκεται στη βάση του κόμματος, στο σώμα των μελών και στο συνέδριο. Γιατί είμαστε νέοι άνθρωποι. Φέρνουμε φρέσκες ιδέες. Για να αλλάξει το λειτουργικό σύστημα της κοινωνίας μας όπως λέμε, επειδή το σημερινό σύστημα λειτουργεί σε εντελώς λανθασμένες βάσεις, για να υπάρξει πιο άμεση δημοκρατία για να υπάρξει πραγματική διαφάνεια στα δημόσια πράγματα. 
  • Υπάρχει ενδιαφέρον?
Μέσα στις πρώτες δέκα μέρες εγγραφών των μελών στο κόμμα έχουν γραφτεί 270 άτομα και να σκεφτούμε ότι η διαδικασία της εγγραφής απαιτεί και να επικυρώσουν τον γνήσιο της υπογραφής τους στο ΚΕΠ. Δηλαδή είναι και μια διαδικασία που εκτός από το ηλεκτρονικό της κομμάτι έχει και κάποιο δείκτη δυσκολίας. Ταυτόχρονα στο twitter (@piratepartyGR) μας παρακολουθούν αυτή τη στιγμή σχεδόν 1.200 άτομα και πάνω από 900 άτομα έχουνε γραφτεί στο forum.  Άρα υπάρχει ένα σχετικό ενδιαφέρον. Σαφέστατα είμαστε ακόμη στην αρχή.

  • Η απαξίωση όλων των κομμάτων, παλιών και νέων, σας αγγίζει ?
Έχουμε δει την απαξίωση των κομμάτων του 20ου αιώνα που είναι όσα κόμματα είτε έχουν ιδρυθεί είτε λειτουργούν με τη λογική του 20ου αιώνα, ακόμα και αν ιδρύθηκαν στον 21ο.
Θεωρούμε ότι είμαστε το πρώτο κόμμα που λειτουργεί στον 21οι αιώνα με λογική 21ου αιώνα. Με τη λογική ότι όλοι μαζί φτιάχνουμε πράγματα, τη λογική της Wikipedia  τη λογική του νέου συντάγματος της Ισλανδίας, τη λογική πάνω στην οποία φτιάχτηκαν το Linux και το Android. 
Βλέπουμε λοιπόν ότι όντως υπάρχει απαξίωση των παλιών κομμάτων και αυτό φαίνεται στα σχόλια στο forum μας. Έχουμε περάσει τα 2000 σχόλια και όλοι λένε “επιτέλους κάτι καινούριο από καινούργιους ανθρώπους με φρέσκες ιδέες”.
  •  Έχουν ακουστεί πολλά και πολλοί σας συγχέουν με τα torrents. Τι απαντάτε ?
Το πρώτο είναι ότι όσο ισχύουν αυτοί οι νόμοι για το copyright δεν προτρέπουμε κανέναν να κάνει οποιαδήποτε πράξη η οποία είναι παράνομη.
Μας ενδιαφέρει βέβαια να αλλάξουν οι νόμοι για το Copyright και ειδικά τα torrents στα οποία αναφέρεστε, είναι μια επικοινωνία μεταξύ δύο προσωπικών υπολογιστών. Θεωρούμε αδιανόητο αυτή η επικοινωνία να παρακολουθείται με οποιοδήποτε τρόπο. Όχι επειδή θέλουμε ένα δωρεάν κατέβασμα ενός υλικού που περιέχει copyright αλλά γιατί δεν δεχόμαστε να υπάρχει οποιοδήποτε πρόγραμμα ή άνθρωπος που ελέγχει τι ανταλλάσσουν δύο προσωπικοί υπολογιστές μεταξύ τους, προκειμένου (υποτίθεται) να ελέγξει αν ανταλλάσσεται υλικό με copyright ή όχι.
Γιατί σε εκείνη την περίπτωση παραβιάζονται όλες οι συνταγματικές μας ελευθερίες αφού παρακολουθεί τις επικοινωνίες μας, θέλει δε θέλει. Αν δηλαδή έχει την τεχνική δυνατότητα να καταλάβει τι είναι το υλικό που ανταλλάσσουμε, έχει ταυτόχρονα και την τεχνική δυνατότητα να παρακολουθεί το σύνολο των επικοινωνιών μας, γραπτών και ηχητικών. Αυτό βάση Συντάγματος είναι ανεπίτρεπτο. Άρα δεν συνδεόμαστε με τα torrents στη λογική “θέλω να κατεβάζω δωρεάν”, συνδεόμαστε με τα torrents στη λογική “δεν αφήνω την ελευθερία της επικοινωνίας που έχω στο έλεος της βιομηχανίας της ψυχαγωγίας, η οποία δεν έχει καμία δουλειά να παρακολουθεί τις επικοινωνίες μου”.
--------
Το αν από πειρατές του αλμυρού γίνουν πειρατές του γλυκού νερού θα το δείξουν οι πράξεις τους σε βάθος χρόνου.



Ντάνης, Γ. «Κόμμα Πειρατών τώρα και στην Ελλάδα …». Εφημ.  Θεσπρωτών…  Διαβούλευση 69 (Ηγουμενίτσα), 30/01/2012, σελ.9.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου