Ηλεκτρονική & Κινητή Διακυβέρνηση

Το πρώτο βήμα για την εκσυγχρόνιση της δημόσιας διοίκησης ήρθε με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση (e-government). Τι σημαίνει όμως αυτή η βαρύγδουπη φράση που προστέθηκε και σε τίτλο υπουργείου ?
Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση λοιπόν, είναι η εφαρμογή των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (γνωστό και ως ΤΠΕ) στις ανανεωμένες δομές της δημόσια διοίκηση. Παράλληλα με την αναπροσαρμογή των δομών για την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, εκπαιδεύτηκε και το προσωπικό των δημόσιων υπηρεσιών πάνω στις νέες τεχνολογίες. Στόχος της είναι να βελτιώσει το επίπεδο παροχής υπηρεσιών προς όλους όσους συναναστρέφονται με τις δημοσιές υπηρεσίες καθώς και να ενισχύσει  τις δημοκρατικές διαδικασίες. Πρόσφατα χρησιμοποιήθηκε και  για να ενισχύσει τη διαφάνεια στις δημόσιες υπηρεσίες (π.χ. Διαύγεια). Η Ελλάδα έχει λίγα χρόνια που άρχισε να εφαρμόζει την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση αλλά με πολλά προβλήματα. Το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης το όποιο υπολειτουργεί λόγο του υψηλού φόρτου εργασίας είναι ένα παράδειγμα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Το σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής φορολογικών δηλώσεων αποτελεί ένα παράδειγμα ορθής λειτουργίας. Στους λόγους που συνέβαλαν στην εξάπλωση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνηση συμπεριλαμβάνονται η αυξημένη χρήση του διαδικτύου καθώς και η εξοικονόμηση πόρων. Η αύξηση της χρήσης των κινητών τηλέφωνων καθώς και των έξυπνων τηλεφώνων (π.χ. iPhone) τα οποία παρέχουν τη δυνατότητα της σύνδεσης στο διαδίκτυο μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας μετεξέλιξαν την Ηλεκτρονική σε Κινητή Διακυβέρνηση. Τα πλεονεκτήματα της Κινητής έναντι της Ηλεκτρονικής είναι τα ακόλουθα:
  • Εύκολη πρόσβαση και άμεση διαθεσιμότητα
  • Μεγάλη ακρίβεια και προσαρμογή ανάλογα με τις ανάγκες των χρηστών
  • Απευθύνεται σε ευρεία βάση χρηστών
Τα παραπάνω απορρέουν κυρίως από την ευκολία που παρέχουν οι συσκευές κινητών καθώς οι χρήστες τους είναι περισσότεροι από ότι οι χρήστες των υπολογιστών. Ως τόσο υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος αφού η κινητή διακυβέρνηση υστερεί σε υποδομές, ασφάλεια, νομική κάλυψη και συμβατότητα.
Στην Ελλάδα μπορεί να μην έχουμε υιοθετήσει την κινητή διακυβέρνηση πλήρως αλλά υπάρχουν εφαρμογές της, όπως για παράδειγμα το TAXISNET που παρέχει στους χρήστες του τη δυνατότητα να λαμβάνουν μέσω SMS την κατάσταση της φορολογικής  τους δήλωσης. Σε άλλες χώρες οπού είναι τεχνολογικά, περισσότερο εξελιγμένες, όπως για παράδειγμα στην Σουηδία όπου άνεργοι ενημερώνονται μέσω SMS για τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας, στη Νορβηγία όπου αν ο φορολογούμενος δεν  έχει να αλλάξει κάτι στο έντυπο της φορολογικής του δήλωσης, στέλνει απλώς τον κωδικό του με SMS.  
Στην Ελλάδα και η Ηλεκτρονική αλλά και η Κινητή Διακυβέρνηση υστερούν λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης αλλά και λόγω τεχνολογικής άγνοιας. Ας ελπίσουμε και ας απαιτήσουμε η επονομαζόμενη αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα να φέρει, μέσω της  τεχνολογίας, στον Έλληνα πολίτη, Ευρωπαϊκού επιπέδου υπηρεσίες μηδενίζοντας τη γραφειοκρατία.



Ντάνης, Γ. «Ηλεκτρονική & Κινητή Διακυβέρνηση». Εφημ. Θεσπρωτών…Διαβούλευση 67 (Ηγουμενίτσα), 16/01/2012, σελ. 8.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου