Οι εκλογές για την ανάδειξη των εκπροσώπων των φοιτητών διενεργούνται μία φόρα κάθε χρόνο. Έτσι την Τετάρτη 16 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν και οι φετινές φοιτητικές εκλογές. Σε αυτές συμμετείχαν διάφορες φοιτητικές παρατάξεις με δημοφιλέστερες την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (της Νέας Δημοκρατίας), την ΠΑΣΠ (του ΠΑΣΟΚ) και την ΠΚΣ (του ΚΚΕ). Μαζί με τις τρεις προαναφερθείσες υπάρχουν και πολλές άλλες που διεκδικήσαν τις ψήφους των φοιτητών είτε με επιχειρήματα είτε με τραμπουκισμούς. Όσο για τα αποτελέσματα των εκλογών, η κάθε παράταξη εξέδωσε και φέτος τα δικά της τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο.
Κάνοντας μία επισκόπηση της κατάστασης που επικρατεί στους χώρους των πανεπιστημίων τόσο κατά τη διάρκεια των φοιτητικών εκλογών όσο και γενικότερα γρήγορα γίνεται αντιληπτό ότι η εικόνα που παρουσιάζουν δεν είναι αυτή ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος αλλά θυμίζει περισσότερο συνάντηση φανατισμένων οπαδών.
Σχεδόν όλοι όσοι έχουμε υπάρξει φοιτητές έχουμε ζήσει τραγελαφικές καταστάσεις με τα άτομα των παρατάξεων κυρίως των δημοφιλέστερων (ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ΠΑΣΠ, ΠΚΣ) αλλά και οι υπόλοιπες δεν πάνε πίσω. Μπράβοι, απειλές, εκφοβισμοί, τσακωμοί, και νοθείες, συνθέτουν το τοπίο των φοιτητικών εκλογών. Βέβαια οι παρατάξεις δεν είναι παρούσες μόνο την ημέρα των εκλογών αλλά προετοιμάζονται καθημερινά διανέμοντας σημειώσεις για τα μαθήματα, κάνοντας party και γενικότερα εκδηλώσεις αλλά και προσφέροντας φτηνά τριήμερα στη Μύκονο. Αλλά δεν μένουν μόνο σε αυτά. Επιδίδονται σε τραμπουκισμούς, απειλές και πολλές φορές δημιουργούν καυγάδες ως επίδειξη ισχύος, με αποτέλεσμα αρκετές φορές να διακομίζονται στο νοσοκομείο φοιτητές που είτε διαφώνησαν μαζί τους είτε άνηκαν σε διαφορετική παράταξη.
Ένα ακόμη προτέρημα των μελών των κραταιών παρατάξεων (όπως είναι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ) είναι η πρόσβαση που έχουν στις γραμματείες των τμημάτων. Αν είσαι ηγετικό μέλος της κυρίαρχης παράταξης της σχολής σου, τότε παίρνεις άμεσα πιστοποιητικά σπουδών, αναλυτικές βαθμολογίες κατευθείαν για σένα ή για οποιονδήποτε άλλο φοιτητή θέλεις ανενόχλητος τη στιγμή που ένας απλός φοιτητής περιμένει μέρες για το ίδιο έγγραφο. Οι υπάλληλοι των γραμματειών από την πλευρά τους ανέχονται αυτήν την κατάσταση γιατί αν “στενοχωρήσουν” τα μέλη των παρατάξεων μπορεί και να μετατεθούν καθώς τα μέσα και οι προσβάσεις που διαθέτουν οι παρατάξεις (ειδικά η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και η ΠΑΣΠ) είναι αρκετά για να μεταθέσουν τους υπαλλήλους.
Σαφώς και υπάρχουν άτομα τα οποία ξεχωρίζουν και ενδιαφέρονται πραγματικά για τα προβλήματα των φοιτητών, όμως είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Σύμφωνα με το νόμο 4009 που ψηφίστηκε το 2011 η μόνη θέση εκπροσώπου φοιτητών που προβλέπεται είναι αυτή στο Συμβούλιο και καμία άλλη συμμετοχή φοιτητών σε οποιοδήποτε όργανο δεν προβλέπεται. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να τελειώσει το καθεστώς των παρατάξεων άμεσα και ο οποιοσδήποτε επιθυμεί να εκλεγεί στη θέση του εκπροσώπου φοιτητών στο συμβούλιο θα εκλέγεται από ενιαίο ψηφοδέλτιο. Επίσης οποιαδήποτε άλλη εκλογή για την ανάδειξη φοιτητών δεν έχει νομική υπόσταση και άρα αυτοί που θα εκλεγούν δεν έχουν καμία δικαιοδοσία.
Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό από όλες της πλευρές, ότι τα πανεπιστήμια είναι χώρος όπου μεταλαμπαδεύεται και δημιουργείται η γνώση και διενεργείται έρευνα και δεν είναι πεδίο μαχών και χώρος πολιτικών αντιπαραθέσεων. Θα πρέπει λοιπό το υπουργείο παιδείας διαμέσου των διοικήσεων των πανεπιστημίων να εκκαθαρίσει επιτέλους τα παραταξιακά στοιχεία που έχουν μετατρέψει τα ελληνικά πανεπιστήμια σε τσιφλίκια τους με τα ηγετικά μέλη των παρατάξεων να παραμένουν φοιτητές για πολλά χρόνια προκειμένου να εκμεταλλεύονται πρόσωπα και καταστάσεις για δικό τους προσωπικό ή κομματικό όφελος. Ακόμη τα κόμματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής τα οποία διαθέτουν φοιτητικές παρατάξεις (Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ κ.α.) να προχωρήσουν άμεσα στην διάλυση τους προκειμένου τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να λειτουργήσουν απρόσκοπτα.
Ντάνης, Γ. «Φοιτητικές Εκλογές και Παρατάξεις». Εφημ. Θεσπρωτών … Διαβούλευση 85 (Ηγουμενίτσα), 21/05/2012, σελ. 11
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου