Anonymous

Τον τελευταίο καιρό οι κυβερνοεπιθέσεις (επιθέσεις μέσω του διαδικτύου) έχουν αυξηθεί, με αιχμή του δόρατος τις επιθέσεις της διαβόητης ομάδας των Anonymous. Τις τελευταίες εβδομάδες οι επιθέσεις των Anonymous κατά διαφόρων κρατικών ιστοσελίδων έχουν ενταθεί σε σημαντικό βαθμό. Παράλληλα η οικονομική και πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από τους Anonymous οι οποίοι επιτίθενται σε διάφορες ελληνικές κυβερνητικές ιστοσελίδες. Τέτοιες επιθέσεις έγιναν για παράδειγμα κατά της ιστοσελίδας του Υπουργείου Δικαιοσύνης στις 22 Φεβρουαρίου 2012 και κατά του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης στις 2 Μαρτίου 2012 καθώς και πολλές άλλες. Οι επιθέσεις βέβαια συνοδεύτηκαν και με το ανάλογο βίντεο που εξηγούσε τους λόγους της επίθεσης.
Οι Anonymous εισβάλουν στους εξυπηρετητές ιστοσελίδων (κεντρικοί υπολογιστές στους οποίους διατηρούνται οι ιστοσελίδες) και αναρτούν το περιεχόμενου που οι ίδιοι επιθυμούν. Θα μπορούσε να το συγκρίνει κανείς με την καταπάτηση ξένης περιουσίας. Αυτός είναι σε γενικές γραμμές ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν κάνοντας τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές ανά τον κόσμο να τους κυνηγούν.
Όμως υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, όπου οι Anonymous βρίσκονται στη θέση της αστυνομίας και κυνηγούν τους διακινητές παιδικής πορνογραφίας. Πιο συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2011 οι Anonymous κατάφεραν να διεισδύσουν στα άδυτα ενός κρυφού δικτύου το οποίο φιλοξενούσε υλικό παιδικής πορνογραφίας. Αφού εντόπισαν την εταιρεία σους εξυπηρετητές της οποίας φιλοξενούνταν περισσότερα από 100GB (που είναι τεράστια ποσότητα) υλικού παιδικής πορνογραφίας, επικοινώνησαν μαζί της προκειμένου να διακόψει την πρόσβαση αλλά εκείνη αρνήθηκε με αποτέλεσμα να δεχθεί άμεσα τα ηλεκτρονικά ‘πυρά’ των Anonymous. Η επίθεση ήταν τόσο σφοδρή που η εταιρία τις πρώτες ώρες μετά την επίθεση, αδυνατούσε να επαναλειτουργήσει τους εξυπηρετητές της και ανήρτησε ένα μήνυμα απευθυνόμενη προς τους Anonymous στο οποίο υποστήριξαν ότι οι βανδαλιστικές τους επιθέσεις δεν τους έβλαψαν, μιας και θα ανοικοδομήσουν ότι «είναι σημαντικό για εκείνους».
Τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί ο αριθμός των συλλήψεων σε αρκετές χώρες, μελών των Anonymous. Στη χώρα μας έχουν συλληφθεί αρκετά άτομα που φέρονται να σχετίζονται με τις επιθέσεις των Anonymous με ποιο πρόσφατη τη σύλληψη τεσσάρων ατόμων την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012 έπειτα από εκτεταμένη έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. 
Στην τελευταία τους επίθεση κατά του ΕΣΡ εξήγγειλαν νέα ηλεκτρονική επίθεση κατά των τηλεοπτικών σταθμών Mega, Ant1, Alpha και Skai του οποίους κατηγορούν για προπαγανδιστική ενημέρωση. Το αν θα κάνουν πράξη την απειλή τους μένει να το δούμε τις επόμενες μέρες.




Ντάνης, Γ. «Anonymous». Εφημ.  Θεσπρωτών…  Διαβούλευση 75 (Ηγουμενίτσα), 12/03/2012, σελ.8.

1 σχόλιο: