Δομή της Κυβέρνησης

Ο αριθμός των μελών των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών ήταν υπερβολικός για μια μικρή κυρίως πληθυσμιακά αλλά και σε έκταση χώρα όπως είναι η Ελλάδα. Οι κυβερνήσεις που προέκυπταν μετά από εκλογές αλλά και μετά από ανασχηματισμό δεν είχαν πάντα την ίδια δομή. Υπουργία, και γενικές ή ειδικές γραμματείες υπουργείων, θέσεις αντιπροέδρων προσθέτονται, συγχωνεύονται, καταργούνται χωρίς να ακολουθούν κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο, κυρίως λόγω κομματικών συμφερόντων.
Ο τελευταίος ανασχηματισμός που έγινε στις 11/11/2011 είναι ένα κλασικό παράδειγμα καθώς δημιουργήθηκε μία κυβέρνηση 48 μελών.  Πόσο ευέλικτο μπορεί να είναι ένα τόσο πολυάριθμο κυβερνητικό σχήμα; 
Σε αντιδιαστολή με την Ελλάδα, η Ιταλία που είναι μεγαλύτερη σε πληθυσμό (Ιταλία 58.126.212 κάτοικοι / Ελλάδα 10.787.690 κάτοικοι),  σε έκταση (Ιταλία 301.318 km2 / Ελλάδα 131.957 km2) αλλά και σε οικονομία (Ιταλία 2.089,555 δισ. $ [Ονομαστικό Α.Ε.Π.]/ Ελλάδα 338,250 δισ. $ [Ονομαστικό Α.Ε.Π.]) και βιώνει και αυτή μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση έχει 11 υπουργούς με τον πρωθυπουργό να είναι και υπουργός οικονομικών.
Ένα ακόμη πρόβλημα που δημιουργείται με τις συχνές δομικές αλλαγές στα κυβερνητικά σχήματα είναι η καθυστέρηση που παρατηρείται στην έκδοση των σχετικών προεδρικών διαταγμάτων τα οποία αναθέτουν τις αρμοδιότητες και τους τομείς ευθύνης στα υπουργία και κατ’ επέκταση στα μέλη της κυβέρνησης. Αυτό έχει σαν συνέπεια η δημόσια διοίκηση να αποδιοργανώνεται και να χάνεται χρόνος μέχρι να βρει και πάλι το βηματισμό της, αν μέχρι τότε δεν έχει αλλάξει και πάλι κάποια δομή.
Σε λίγε εβδομάδες θα έχουμε εκλογές και όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις αλλά και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος. Κανείς όμως δεν συζητά για την δομή της κυβέρνησης που θα προκύψει μετά από τις εκλογές. Πόσα υπουργεία θα έχει; Πόσες και ποιες θέσεις αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών; Τι αρμοδιότητες θα έχουν; Θα υπάρχουν θέσεις αντιπροέδρων και αν ναι, με ποιες αρμοδιότητες; Αυτά είναι κάποια ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν όχι από ένα κόμμα αλλά από όλα τα κόμματα που θα διεκδικήσουν την ψήφο του λαού.
Ας ελπίσουμε ότι η επόμενη κυβέρνηση, που όπως όλα δείχνουν θα είναι κυβέρνηση συνεργασίας, θα αριθμεί λιγότερα και ικανότερα μέλη τα οποία θα συνεργάζονται για την επίλυση των προβλημάτων και όχι για την δημιουργία νέων, όπως δυστυχώς συμβαίνει σήμερα.

Ντάνης, Γ. «Δομή της Κυβέρνησηςs». Εφημ.  Θεσπρωτών…  Διαβούλευση 77 (Ηγουμενίτσα), 26/03/2012, σελ. 7.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου