Aids

 Aids, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη….
Η 1η Δεκέμβρη έχει ορισθεί από τον Ο.Η.Ε. ως η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Aids.


 Του Γιώργου Β. Ντάνη
Το Aids (Acquired Immune Deficiency Syndrome, Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας) είναι δυστυχώς, μια ανίατη λοιμώδης νόσος που οφείλεται στον ιό HIV (Human Immunodeficiency Virus, Ανθρώπινης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας), ο οποίος προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κάποιο φάρμακο ή κάποιο εμβόλιο για το AIDS. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται επιτυγχάνουν σημαντική καθυστέρηση στην εξέλιξη της ασθένειας, αλλά όχι πλήρη θεραπεία. Οι κυριότεροι τρόποι μετάδοσης του ιού είναι η σεξουαλική επαφή χωρίς τη χρήση προφυλακτικού και η κοινή χρήση συριγγών (π.χ. χρήση ενδοφλέβιων, ναρκωτικών ουσιών). Ωστόσο οι απλές, καθημερινές κοινωνικές επαφές δεν κρύβουν κινδύνους για την μετάδοση του ιού. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο αριθμός των ατόμων που μόνο το 2009 προσβληθήκαν από τον ιό του HIV είναι 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι και περίπου 33,3 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως , ζουν με τον ιό του HIV. Οι θάνατοι από το Aids προσδιορίζονται το 2009 σε 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, όπως έχει αναφέρει η κα Κρεμαστινού, σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. ( τελευταία ενημέρωση 31/10/2011), από το 1987 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 11.340 άτομα οροθετικά εκ των οποίων οι 3.235 είναι διαγνωσμένοι με τον ιό, οι 2.152 έχουν πεθάνει και οι 5.500 είναι ασθενείς υπό θεραπεία. Επίσης συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, έχουν δηλωθεί 276 περισσότερα νέα κρούσματα (αύξηση κατά 53%). Η αύξηση αυτή αφορά όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, αλλά κυρίως τους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών οι οποίοι ανέρχονται σε 190 νέα κρούσματα (αύξηση 1260% συγκριτικά με πέρυσι) και προέρχονται κυρίως από την Αττική. Την εξήγησης για τη δραματική αύξηση δίνει ο κ. Μάριος Λαζανάς, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, ο οποίος δήλωσε ότι κάποιοι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών, δυστυχώς επιδιώκουν να μολυνθούν με τον ιό προκειμένου να εισπράξουν το επίδομα των 600 ευρώ. Η εξέταση είναι απλή, λίγες σταγόνες αίμα και η απάντηση σε λίγες μέρες θα είναι γεγονός και πάντα ανώνυμα. Στην Ήπειρο εξετάσεις γίνονται στο Νοσοκομείο Φιλιατών (anti-HIV-1 & 2), Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, στο Νοσοκομείο Χατζηκώνστα (Ιωάννινα), στο Νοσοκομείο της Άρτας και στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας.
Για το Aids η Αργυρώ Ανδρουλάκη, στέλεχος του μικροβιολογικού τμήματος του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών, μας ενημέρωσε ότι :
Ο ιός του AIDS προσβάλλει τα Τ-βοηθητικά λεμφοκύτταρα προκαλώντας έτσι ανοσοκαταστολή. Οι ασθενείς με AIDS υπόκεινται σε ευκαιριακές λοιμώξεις όπως πνευμονία, κρυπτοκοκκική μηνιγγίτιδα, λοιμώξεις από ομάδα ερπητοιών, toxo, κυτταρομεγαλοιών κ.α. (δηλαδή λοιμώξεις που δεν εμφανίζονται σ’ έναν ασθενή με ακέραιο ανοσολογικό σύστημα). Ας σημειωθεί ότι εκτός από τις ευκαιριακές λοιμώξεις υπάρχει απευθείας προσβολή του εγκεφάλου με διαταραχή προσωπικότητας, κατάθλιψη και επιληψία. Κλινικές εκδηλώσεις σε οξεία λοίμωξη είναι ο πυρετός, η κεφαλαλγία, η κυνάγχη, το εξάνθημα και η γενικευμένη λεμφαδενοπάθεια. Τα αντισώματα εμφανίζονται 2 μήνες μετά την ανίχνευση του ιού στα λεμφοκύτταρα. Η σημασία που έχει η έγκαιρη διάγνωση της HIV λοίμωξης είναι γνωστή. Γι’ αυτό τα αίματα από τους αιμοδότες πρέπει να ελέγχονται για τον ιό με μεθόδους υψηλής ευαισθησίας και ειδικότητας -της τάξης του 98%- όπως η PCR , η οποία αποτελεί μέθοδο αναφοράς. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Υπάρχουν και μέθοδοι ταχείας διάγνωσης του ιού σε χρόνο 20’-40΄. Η ταχεία μέθοδος αυτή έχει εφαρμογή κυρίως σε περιπτώσεις επαγγελματικής έκθεσης, πριν από τον τοκετό εάν δεν έχει προηγηθεί καμία εξέταση κατά τη διάρκεια της κυοφορίας και τέλος σε ασθενείς υψηλού κινδύνου που προσέρχονται στα επείγοντα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Δεδομένου ότι ο ιός του AIDS είναι ευαίσθητος στο εξωτερικό περιβάλλον και ευπαθής στο οινόπνευμα και τη χλωρίνη ο εργαστηριακός δεν κινδυνεύει άμεσα από μόλυνση. Αξίζει τέλος να έχουμε κατά νου ότι μέχρι 5% περίπου των ασθενών είναι οροαρνητικοί δηλαδή σε πρώτη φάση εξέτασης φαίνεται να μην έχουν μολυνθεί, ενώ ο ιός μπορεί να απομονωθεί από αυτούς. Γι’ αυτό καλό είναι όλοι μας να κάνουμε προκαταρκτικό εργαστηριακό έλεγχο τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας, στα πλαίσια της πρόληψης για μια υγιή ζωή και να έχουμε στη συνείδηση μας ότι η ερωτική επαφή δεν είναι απαγορευτική αλλά προϋποθέτει έγκαιρη ενημέρωση, προστασία και σεβασμό αρχικά στον ίδιο μας τον εαυτό.
…………………........................................................................
Το AIDS μας αφορά όλους και δεν περιορίζεται σε μια συγκεκριμένη ομάδα ατόμων.


Ντάνης, Γ. «Aids». Εφημ. Θεσπρωτών…Διαβούλευση 61 (Ηγουμενίτσα), 28/11/2011, σελ. 8.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου